Matatófal készítése házilag – Hogyan állj neki?

Matatófal készítése házilag

Hogyan lehetséges a matatófal készítése házilag? Milyen alapanyagok szükségesek hozzá? Közel 6 éve hallottam róla először, hogy mi az a matatófal. Emlékszem, még a kisfiam a pocakomban volt, de annyira tetszett az ötlet, hogy biztos voltam benne, hogy nekünk tuti lesz egy matatófal a gyerekszobában.

Mi az a matatófal?

A matatófal eredetileg megmaradt barkács cuccokból, alkatrészekből, maradék anyagokból készült. Azzal a céllal, hogy a jellemzően 1-2 éves gyerekek olyan eszközöket is jól megmatathassanak, amiket amúgy nem szabad vagy nem szoktak. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy falemezre apuka vagy nagypapa felfúrta, felcsavarozta a műhelyben talált felesleges barkács kincseket, mint kilincs, konnektor, lakatzárak, riglik, villanykapcsolók. És tádáá gyerkőcnek egy tökéletes játék, amivel akár órákig is el tud matatni. Akinek van gyereke, tudja, hogy ez mekkora ajándék a szülőnek.

Miért készítettem matatófalat házilag?

Mire odajutottam, hogy csináljunk egyet, addigra kinőtte magát az eredeti matatófal ötlet, és konkrét kézműves dizájt termékké fajult. Gyönyörűbbnél gyönyörűbb matatófalakat találtam az interneten, amik már szinte lakberendezési tárgyként is funkcionálnak. Végülis, ha már a szobát berendeztem, hogy a bútorok passzoljanak a fal színéhez, na meg a szőnyeg is, akkor persze, hogy a matatófal is passzoljon a szobához. Csodás színeket és ötletes megoldásokat kerestem, amik nem csak, hogy jól matathatóak az egy éves kisfiamnak, hanem én is elégedetten dőlhetek hátra a látványától, hogy milyen jól illik a gyerekszobába. Már annyira szépeket találtam, hogy meg is vásároltam volna, de sajnos csak külföldön találtam rendelhetőt. Így nem úsztam meg a projektet, csinálnom kellett egy sajátot.

Hogyan csináltam matatófalat házilag?

Nem szépítem, a matatófal készítése házilag nem kis projekt. Még úgy sem, hogy első lépésként szóltam apának, hogy ebben kell közreműködnie, szedje össze a szerszámokat és készüljön fel lelkileg, mert együtt barkácsolunk. A cél az volt, hogy Ákos első születésnapjára készüljünk el vele, mert ez lesz a fő ajándéka.

  1. Matatófal megtervezése – Inspirálódj!
  2. Matatófal alap kiválasztása – Fa vagy nem fa?
  3. Matatófal festék kiválasztása – Legyen bababarát!
  4. Matatófal kellékek beszerzése – Irány a barkácsáruház!
  5. Matatófal díszítése – Dekorálj!
  6. Matatófal összeszerelése – Barkácsolásra fel!

Matatófal tervezése – Inspirálódj!

Nézz szét az interneten. A pinterestet imádom használni, amikor valamilyen ötletre vagy inspirációra van szükségem. Kreatív lelkeket nagyon be tudja szippantani, úgyhogy vigyázz vele! 🙂 Írd be a keresőjébe, hogy matatófal, vagy angolul busy board, és máris rengeteg elkészített matatófal közül szemezgethetsz.

Válaszd ki a kedvenceidet, és ebből tervezd meg a sajátodat. Ha találsz olyat, ami pont olyan, mint szeretnéd, akkor csináld meg pont ugyanolyanra.

Gyűjtsd össze, hogy miket szeretnél rátenni. Nekem nagyon tetszettek az ajtós megoldások, hogy lehet nyitogatani, zárni, csukogatni.

Matatófal alap kiválasztása – Fa vagy nem fa?

Ha megvan, hogy kb milyen matatófalat szeretnél, akkor már valószínűleg az is körvonalazódott, hogy milyen anyagra szeretnéd felszerelni a kütyüket. Lehet műanyagra, falemezre, bútorlapra, tömör fára, polc anyagra. Én mindenképpen fa alapot szerettem volna a kisfiam matatófalához, úgyhogy én erről fogok most bővebben írni.

Szerettem volna, ha látszik a fa erezete, és valamennyire szemnek kellemes natur érzetet kelt. Így én fenyő polc anyagot választottam. Megnéztem a méreteket, és úgy tűnt, hogy a 40 x 80 cm-es méret pont megfelel majd matatófalnak. 40 x 100 cm-es polcot lehetett csak kapni, így 20 cm-t lefűrészeltünk. Ez pont kapóra jött az ajtókhoz, szóval apa fűrészelt belőle két kis ajtócskát. Lereszeltük a sarkait, hogy ne legyen olyan éles és szálkás. A biztonság nagyon fontos, erről később még lesz szó. Ez után jöhetett a következő lépés: a festés.

Matatófal festék kiválasztása és festés

Mindenképpen szerettem volna lefesteni az alapot, hogy színes legyen. Mivel választhatsz natur színű alapot is – ami hozzá teszem, szintén nagyon szép tud lenni – ezt a részt akár meg is úszhatod. De a natur fát lekezelni így is ajánlom.

Festéket bárhol lehet venni, de hát „tudatos és gyermekemnek a legjobbat akaró szülőként” utánanéztem, hogy lehet-e kapni bababarát festéket. Emlékeztem, amikor a kiságyat vettük, akkor nagyon kiemelték, hogy ez bizony bababarát festékkel van kezelve, csócsálhatja a gyerek, tuti nem lesz baja. Úgyhogy rá is kerestem, és egy gyártót találtam, akik elfogadható áron ígérték ezt a bababarát tulajdonságot.

Lekentem a fenyő matatófal alapot az alapozóval, ez 24 órát száradt. Igazából így is tetszett, de akkor már megvettem a festéket és nem akartam, hogy pocsékba menjen. Utána lekentem a fényes fehér színű festékkel, ez is száradt 24 órát, majd lekentem még egy rétegben, hogy szépen fedjen. Napokig lehetett érezni a festék szagot, de ez lassan teljesen megszűnt. Meg voltam elégedve az eredménnyel, látszódott az erezet, ahogy szerettem volna, és letisztult szép fényes fehér lett.

A matatófal kis ajtóit pedig galamb kék színűre festettem. Ugyanazzal a metódussal, ahogy az alapot is. Kicsit sötétnek tartottam a színt a rendeléskor, így úgy voltam vele, hogy majd fehérrel keverek egy világosabb szürkés kék színt, de végülis a próba festés után szépnek láttam, így maradt az eredeti szín.

Matatófal kellékek beszerzése

Bevallom, ehhez kicsit naívan álltam hozzá. Azt hittem, hogy elmegyünk egy nagy barkácsáruházba, végigmegyünk a sorokon, és szépen dobálom be a kosárba, ami kell a szépséges matatófalamra. Hát nem így lett. Nem értettem, miért nincs egy ekkora áruházban 10 féle rigli és zár, hiszen a képeken láttam vagy ezer félét. Aztán elmentünk egy másik hatalmas barkácsáruházba, ahol már nem ért akkora csalódás. Egyrészt lejjebb adtam az igényeimből, másrészt mintha tényleg nagyobb lett volna a választék.

Legalább egy órát tanakodtunk, mire sikerült lámpakapcsolót, riglit, lakatzárat, lakatot, nyomkodós éjjeli lámpát, bicikli csengőt, butorgörgőket, csavarokat választani. Elégedett voltam, végre már volt mivel próbálgatni, hogy mit hogy kellene felszerelni. Egyre kézzelfoghatóbb volt a mi kis matatófalunk.

Matatófal díszítése – Dekorálj!

Kisfiam szobája fehér kék színű és tengerész témájú, ehhez terveztem meg a matatófal dekorációt is. A nevét fa betűkkel szerettem volna ráírni, így fa betűket kezdtem keresni. Kis kutakodás után találtam is egy webshopot, ahol nagyon nagy volt a választék betűkben és minden más témában is. Találtam tengerész témájú dekor elemeket, így ezt mind innen rendeltem. Ezeket is lefestettem kékre, és pillanatragasztóval ragasztottuk fel a matatófal alapra.

Matatófal összeszerelése

Hasonló bejegyzések

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.